
کشتی با چوخه گود بنی هاشم برغمد سال ۹۳ در ۱۱ فروردین ماه برگزار شد که در این میدان پهلوان محمدرضا طالقانی بزرگ کشتی پهلوانی حضور داشتند. این مسابقات در روستای برغمد در منطقه ی پیراکوه شهرستان جوین برگزار می شود.
کشتی با چوخه گود بنی هاشم برغمد سال ۹۳
کشتی با چوخه یکی از قدیمی ترین ورزش های ایرانی است که قدمت چند صد ساله دارد که علاقه مندان بسیار زیادی از گذشته های دور داشته و دارد در ایام قدیم هر نبرد و جنگی بین طایفه ها شهر ها و کشوری اتفاق می افتاد یا نزاعی به وقوع می پیوست ورزشکاران دلاوران آن قوم بودند که برای دفاع یا جلوگیری از حملات دشمنان برای حفظ آرامش و آسایش عزیزان خود به مقابله می پرداختند از گذشته تا به حال به ورزشکارانی که از جان مایه می گذاشتند و خود را فدای میهن خود می کردند جوانمرد و پهلوان می گفتند و همیشه پهلوانان مورد احترام همه مردم بودند.
مسابقات کشتی در گذشته بعضا در مراسم عروسی ها اعیاد و مناسبت های شاد به سادگی هرچه تمام برگزار می شد وقتی قرار بود مسابقاتی بین پهلوانان شهر برگزار شود آن پهلوان شب قبل از مسابقه از فامیل ها و دوستداران خود را به صرف شام دعوت می کردند و همه بعد از صرف شام و مراسم برای موفقیت پهلوان دعا می کردند.
سپیده صبح پهلوان را سوار بر اسب با ذکر صلوات پهلوان را از زیر قرآن رد می کردند و با اسپند دود کردن و دعا پهلوان را تا میدان نبرد همراهی می کردند ، معمولا میدان مسابقات را جایی برگزار می کردند که در گودی باشد تا هم مردم مسابقه ها را راحت تماشا کنند همچنین برای پیشکسوتان و بزرگان شهر جایگاه مخصوصی در نظر می گرفتند.
سپیده صبح پهلوان را سوار بر اسب با ذکر صلوات پهلوان را از زیر قرآن رد می کردند و با اسپند دود کردن و دعا پهلوان را تا میدان نبرد همراهی می کردند ، معمولا میدان مسابقات را جایی برگزار می کردند که در گودی باشد تا هم مردم مسابقه ها را راحت تماشا کنند همچنین برای پیشکسوتان و بزرگان شهر جایگاه مخصوصی در نظر می گرفتند.
در آن زمان پهلوانان بعد از احترام به سادات که در کنار گود نشسته بودند وارد میدان نبرد می شدند یکی از سید ها هم با گفتن ذکر صلوات و تکرار کردن آن توسط تماشاچیان آماده نبرد دیدنی بین پهلوانان بودند.
میدان دار خود که یکی از پهلوانان با سابقه همان شهر بود به وسط میدان می آمد تا نبرد این دو کشتی گیر را قضاوت کند کشتی هر پهلوان سه بار انجام می شد و هر پهلوان سه بار شانه حریف را به زمین می زند برنده میدان می شد در کنار میدان هم دو نفر مشغول به نواختن دهل و سرنا بودند تا جذابیت مسابقات و هیجان بیشتری داشته باشد. تماشاچیان با دیدن این کشتی ها لذت می بردند و به داشتن این پهلوانان در سرزمین خود افتخار می کردند.
هم اکنون سال ها از آن دوران گذشته اما خاطرات آن پهلوانان زنده است و جوانان و پهلوانان امروزی در دیار خراسان که مهد کشتی با چوخه می باشد ، آن پهلوانان را الگوی خود قرارداده و سرلوحه زندگی خود قرار می دهند.
لباس چوخه
اصولا نام گذاری این کشتی براساس لباس این ورزش صورت گرفته زیرا لباس چوخه را کسانی می پوشیدند که نام دار و بزرگ خاندان بودند ، همیشه در بافت لباس چوخه کار دقت زیادی می کردند تا برازنده پهلوان و بزرگان باشد در مسابقات پهلوانانی که باهم به نبرد می پرداختند هم با لباس چوخه به میدان می آمدند. لباس چوخه از نخ ضخیم بافته شده تا در میدان نبرد دچار از هم گسیختگی نشود.
یکی از اصولی که از گذشته در بافت لباس چوخه کار مطرح بوده بلند بودن و آستین کوتاه آن مباشد همچنین دوخت لباس ها طوری بوده که هیچ دوختی در سر آستین ها مشاهده نمیده و دوخت لباس یه صورت یه تیکه بوده است.
همراه لباس چوخه کار از شلوارک های مشکی استفاده می شود یا اینکه چوخه کاران شلوارهای خود را تا بالای زانو برمی گردانند تا در میانه مسابقه بین دو کشتی گیر مشکلی پیش نیاید همچنین شال کشتی گیران یکی از اجزای اصلی تشکیل دهنده لباس چوخه کار می باشد که شال ها دور کمر بسته می شود تا مانع باز شدن لباس در بین مسابقات شود.
فن های زیبای کشتی با چوخه
کشتی با چوخه دارای فن های زیبایی است که این فنون ورزش پهلوانی کشتی با چوخه را بسیار زیبا می کند و همه تماشاچیان این ورزش را به وجد می آورد و همین فنون کشتی است که این ورزش را پرطرفدار کرده اصلی ترین فن و یکی از زیباترین فنون کشتی با چوخه فن لنگ می باشد که این فن یکی از رایج ترین فنون کشتی با چوخه می باشد. کشتی با چوخه فنون دیگری هم دارد که این فنون عبارتند از فن زیبای قلپیچ ، فنون زیربغل ، کول انداز ، یامباش ، درخت کن ، و انواع دیگر فنون لنگ.
فینال وزن +۹۰ کیلو بین پهلوان جعفرزاده و پهلوان قلی زاده
دهل و سرنا
دهل و سرنا نشان دهنده یک اتفاق بوده که در گذشته با به کاربردن این ساز نشان میدادند جنگی در حال آغاز است یا جنگی خاتمه یافته به مرور زمان و کاهش جنگ بین طوایف از این نوع ساز در جشن ها عروسی ها و اعیاد استفاده شد.
دهل همان طبلی است که به وسیله طناب و دو چوب به صدا در می آید که همراه با سرنا سازی که اصولا از شاخ حیوانات ساخته می شود سازی بی نظیر است که همراه دهل در مسابقات و جشن ها و … نشاط و شادی و هیجان به همراه می آورد. دهل و سرنا نمایانگر زندگی ایلات بوده که با نواختن آن در کوه و دشت و بیابان گذران زندگی می کردند و رفته رفته این ساز ها در روستاها و شهرها و مراکز استان شناخته شد تا در این مسابقات بزرگ هم از این ساز استفاده شود.
قوانین و مقررات کشتی با چوخه
در کشتی با چوخه قوانین تصویب شد که مسابقات براساس این مقررات اجرا شود این قوانین عبارتند از :
۱- زمین مسابقه : زمین مسابقات کشتی با چوخه بایستی از خاک باشد که در این چند سال اخیر در بعضی گودها از چمن هم استفاده می شد هر چند زمین مسابقه نباید به کشتی گیران آسیبی برساند در مسابقاتی که زمین کشتی خاک است بایستی از ماسه هایی استفاده شود که در زیر نور آفتاب داغ نشود یا اگر این مشکل به وجود آمدبرگزار کننده مراسم با آب پاشی بر روی زمین مسابقه را خنک کند تا کشتی گیران به راحتی و با آرامش کشتی خود را انجام دهند همچنین در مسابقاتی که زمین های آن چمن باشد حتی المقدور ارتفاع چمن ها کوتاه باشد تا مسابقات به خوبی برگزار شود.
۲- لباس چوخه کار : برگزار کننده مسابقات کشتی با چوخه می توانند برای بهتر برگزار شدن مسابقات خود لباس چوخه کاران را آماده کنند تا قبل از شروع مسابقات کشتی گیران یکدست شوند البته این یک پیشنهاد خیلی مفید برای برگزار کنندگان مسابقات می باشد ولی در اصل قوانینی که کشتی گیران بایستی در مورد لباس چوخه خود بدانند این چنین است که حتما از لباس زیر استفاده کنند تا از تعریق و خیس شدن بدن در وسط مسابقه جلوگیری کند ، دوما شلوار چوخه کار بایستی تا بالای زانو تابیده شود و سوما از شال های آبی و قرمز استفاده شود تا داوران و ناظران مسابقات دچار اشتباه نشوند.
۳- اوزان : مسابقات کشتی با چوخه در چهار یا پنج وزن برگزار می شود که این اوزان عبارتند از وزن های ۶۶- و۷۴- و ۸۴- و ۹۶- و۹۶+ که به نفرات برتر این اوزان جوایز اهدا می شود.
۴- داوران : در مسابقات کشتی با چوخه از داورانی استفاده می شود که تجربه لازم و کافی را در کشتی چوخه داشته باشند و عمدتا از داورانی استفاده می شود که خود پهلوان بوده اند و زمانی خودشان کشتی می گرفتند با انتخاب این پهلوانان در مسابقات اطمینان بیشتری به برگزاری مسابقات سالم داریم چون خود داوران از منش پهلوانی خود در قضاوت استفاده می کنند و بدین صورت حق کسی پایمال نمی شود هر چند به جز داوران کمیته اخلاق و ناظر مسابقات بازی ها را از نزدیک مشاهده می کنند. در مسابقات بزرگ برگزار کننده مسابقات با استفاده از پوشش یک دست که برای داوران تهیه می کند کشتی گیران را از داوران و مردم عادی دور میدان مجزا می کند.
۵- پایان مسابقات : پایان هر ماه مسابقه در صورتی است که کشتی گیری که امتیاز بیشتری نسبت به حریفش جمع کند برنده مسابقات می شود هر چند اگر کشتی گیری حریف خود را ضربه کند مسابقه به پایان می رسد.
کشتی با چوخه گود بنی هاشم برغمد
در روستای برغمد علاقه مندان زیادی مشتاق دیدن و گرفتن کشتی از گذشته تا به حال بوده اند رفته رفته در جشن ها اعیاد در روستای برغمد کشتی باب شد و در عید های نوروز فامیل ها کشتی می گرفتند تا اینکه حاج علی برغمدی یکی از خیرین برغمد با برگزاری برنامه های متنوع و جذاب در روزهای عید خاطرات قشنگی را برای همه برغمدی ها به یادگار گذاشت ایشان همچنین با ایجاد برگزاری مسابقات بین کشتی گیران مطرح استان خراسان و کل کشور مسابقاتی سراسر شور و انگیزه ایجاد کرد تا همه مردم از همه کشور بتوانند به روستای برغمد بیایند و از دیدن روستای برغمد و مشاهده جذاب بین کشتی گیران مطرح کشور لذت کافی را ببرند.
حاج علی برغمدی با احداث گود زیبای بنی هاشم برغمد در سال ۱۳۹۴ کمک بسیار شایانی در شناخته شدن این ورزش در استان انجام دادند که بعد از گود زینل خان اسفراین گود بنی هاشم یکی از بهترین و زیباترین گود های کشور می باشد این گود هر ساله با حضور پرشور مردم و مسئولین پایه بلند کشوری و مسئولین وزارت ورزش و پهلوانان به نام قدیمی کشتی شاهد مسابقات کشتی با چوخه می باشند.
گود بنی هاشم برغمد سال ۹۳
کشتی با چوخه گود بنی هاشم برغمد سال ۹۳ در روز یازدهم فروردین ماه با حضور پرشور تماشاگران و پهلوانانی از سرتاسر خراسان و کشور عزیزمان در این گود حضور داشتند این دوره از مسابقات در مرحله ی ششمین دوره خود قرار داشت.
سال ۹۳ گود بنی هاشم برغمد جایگاه اصلی خود را ثابت کرده بود و در اطراف این گود دشت زیبای الله آباد قرار دارد این گود که به کمک دولت در حال ساخت می باشد در سال های آینده بسیار زیباتر و پرشکوه تر می شود.
در سال ۹۳ چون تدارکات کمی در اختیار داشتند هیئت داوران کشتی با چوخه از نظر لباس چوخه مشکلات زیادی به وجود آمد در اصل چوخه کاران از شال آبی و قرمز استفاده می کنند. که در این مسابقه و در این دوره ا این قانون مسابقات کشتی با چوخه اجرا نشده بود و برای گزارشگر مشکل ساز بود.
گود بنی هاشم برغمد سال ۹۳
در سال ۱۳۹۳ مسابقات کشتی با چوخه در روستای برغمد سرچهارراه برغمد برگزار شد جایگاهی هم برای پیشکسوتان و مسئولین تعبیه شده بود تا بزرگان کشتی در این جایگاه قرار بگیرند.در این سال گود بنی هاشم میزبان پهلوان محمدرضا طالقانی رئیس فدراسیون کشتی پهلوانی بود که با حضور خود در گود بنی هاشم جذابیت این مسابقات را چند برابرکردند و کشتی گیران هم از این دیدار بسیار خشنود شده و روحیه بسیار خوبی از دیدار با ایشان گرفتند ، همین امر باعث شد که کشتی های بسیار زیبایی را در این سال شاهد باشیم همچنین در این سال حدود ۱۰۰ چوخه کار حضور داشتند و مسابقات هم با حضور چهل هزار نفری تماشاچیان برگزار شد.
داوران این دوره از مسابقات گود بنی هاشم برغمد سال ۹۳ به ترتیب:
- جناب آقای پهلوان سرهنگ حسین برغمدی
- جناب آقای پهلوان محمود کلاته عربی
- جناب آقای پهلوان جعفر گلستانی
- جناب آقای پهلوان جعفر کلاته عربی
- جناب آقای پهلوان محمد یوسف آبادی
- جناب آقای پهلوان جواد روحانی
- جناب آقای پهلوان احمد احمدی
- جناب آقای پهلوان محمد عزیمی
- جناب آقای پهلوان حمید کریم آبادی
- جناب آقای پهلوان رضا قهرمان
- جناب آقای پهلوان حجت ایمانی
- جناب آقای پهلوان محمد سالار
- جناب آقای پهلوان اصغر مهدوی
- جناب آقای پهلوان رضا غلامی
- جناب آقای پهلوان خداقلی کاظمی
- جناب آقای پهلوان محمد قدیمی
- جناب آقای پهلوان عزیز زارع
- جناب آقای پهلوان محمد عرب
- جناب آقای پهلوان برات شراعی
و داوران مطرحی که اسامی آن ها مشخص نبود در این گود حضور داشتند.
در این میدان بزرگ پهلوانانی از جا به جایی از خراسان بزرگ و اکثر نقاط کشور آمده بودند که حدود بیش از ۱۸۰ نفر در این دوره از مسابقات حضور داشتند:
- پهلوان مهدی برغمدی ( برغمد )
- پهلوان بهروز خانی
- پهلوان محمد مهر آبادی ( برغمد )
- پهلوان مصطفی براتی
- پهلوان محمد رامشینی
- پهلوان هاشم عرب
- پهلوان الیاس علی اکبر
- پهلوان مهدی نظر زاده
- پهلوان محمد تیموری
- پهلوان محمد رزم آرا
- پهلوان سید علی شاکری
- پهلوان امین جعفر زاده
- پهلوان حمید قلی زاده
- پهلوان حامد میرزاپور
و پهلوانان مطرحی که در این گود رقابت کردند.در این مسابقه به علت گرد و غبار زیادی شرایط مسابقه را سخت کرده بود و داوران نمی توانستند خوب قضاوت کنند.جناب اقای دلشاد مجری و گزارشگر شرایط برای گزارشگری رقابت های کشتی خیلی سخت شده بود حتی برای مهمانان دعوت شده که روزی بسیار سخت را پشت سر گذاشتند.
در گود کشتی با چوخه بنی هاشم برغمد سال ۹۳ مهمان عزیزی داشت که در سطح کشور عناوین زیادی بدست آورده است و جزء پهلوانان بنام کشور عزیزمان می باشد جناب آقای حاج محمدرضا طالقانی از بزرگان کشتی پهلوانی در دوره های پهلوان غلامرضا تختی هستند پهلوان طالقانی در محله ی گذر مستوفی در منطقه ی در خوانگاه از محلات قدیمی تهران متولد ۱۳۳۱ مردی از تبار طالقان رئیس اسبق فدراسیون کشتی جمهوری اسلامی ایران و سرپرست فدراسیون کشتی پهلوانی و ورزش باستانی کشور عزیزمان می باشد که در این گود حضور آوردند.
زندگی نامه پهلوان طالقانی
زندگی نامه ، محمدرضا طالقانی فرزند کاظم تحصیلات خود را در مدرسه جعفری اسلامی بود و از پانزده سالگی به کشتی روی آورد و تا ۱۳۶۰ شمسی که کشتی را کنار گذاشت هشت مدال بینالمللی کسب نمود. سه سال پهلوان پایتخت شد و هفت سال نیز قهرمان تیم ملی بود.
او در سال ۱۳۵۷ در مخالفت با رژیم پهلوی برگزاری جام بینالمللی آریا مهر را برهم زد و این کار وی با تشویق مهدی عراقی مواجه شد. به تشویق شهید عراقی به پاریس نزد آیتالله خمینی رفت و پس از حدود سه هفته اقامت به ایران بازگشت.
مسئول برگزاری
مسئول برگزاری این دوره از مسابقات کشتی با چوخه گود بنی هاشم برغمد سال ۹۳ جناب آقای حاج علی برغمدی که تلاش های بسیار زیادی برای اجرای این مسابقه کردند که از اوایل مسابقه تا اخر مسابقه گرد و غبار و طوفان که شرایط مسابقه را برای تمامی دست اندرکاران سخت کرده بود. باز هم هیچ از ارزش های این گود کم نمی کند.
که همه ساله با تماشاچیان پرشوری که حتی در طوفان هم تا آخر دور این میدان بودند و به تماشای این مسابقه ایستاده بودند رقابت ها در اون شرایط سخت به خوبی اداره شد تا تمام جوایز گود بنی هاشم برغمد در سال ۹۳ و جناب آقای حاج علی برغمدی تلاش خود را کردند که این مسابقه به خوبی تمام شود.
مسابقات گود بنی هاشم برغمد در سال ۹۳ در چهار وزن (۷۰-) ، (۸۰-) ، (۹۰-) و (۹۰+) کیلوگرم برگزار شد.
جوایز اوزان (۷۰-) ، (۸۰-) و (۹۰-) کیلوگرم به ترتیب:
- نفرات اول یک راس قوچ
- نفرات دوم یک عدد فرش ۱۲ متری
- نفرات سوم یک عدد فرش ۶ متری
جوایز وزن (۹۰+) کیلوگرم به ترتیب:
- نفر اول یک راس گوساله
- نفر دوم یک راس قوچ
- نفر سوم یک عدد فرش ۱۲ متری
در آخر شبکه خراسان رضوی از جناب آقای حاج علی برغمدی مسئول برگزاری و جناب آقای ابراهیم شیردل رئیس هیئت کشتی چوخه از شهرستان جوین که در مورد گود بنی هاشم صحبت کردند ایشان در مورد گودهای شهرستان جوین گفتند که :
گود شهدای شهرستان جوین که همه ی این گود ها به اسم شهدا گرفته شده است چون قهرمانان واقعی همین شهدا هستند هرسال در جا به جای شهرستان گود کشتی می باشد :
- گود شهدای بنی هاشم برغمد ۱۱ فروردین ماه در اوزان (۷۰-) ، (۸۰-) ، (۹۰-) و (۹۰+) برگزار می شود.
- گود شهدای حکم آباد ۶ فروردین ماه تعداد کشتی گیران در سال ۹۳ در این گود ۱۸۵نفر بودند که در چهار وزن (۷۰-) ، (۸۰-) ، (۸۵-) و (۸۵+) برگزار شد.
- گود شهدای بداغ آباد که حدود ۱۶۵ کشتی گیر بودند که در سه وزن شرکت کردند.
- گود عباس آباد عرب که روز هشتم فروردین برگزار شد.
اهدا جوایز
وزن (۷۰-) کیلوگرم:
- نفر اول پهلوان مهدی کلاته عرب برنده یک راس قوچ
- نفر دوم پهلوان حامد میرزا پور برنده یک عدد فرش ۱۲ متری
- نفر سوم پهلوان اسماعیل توکل برنده یه عدد فرش ۶ متری
وزن (۸۰-) کیلوگرم:
- نفر اول پهلوان الیاس علی اکبری برنده یک راس قوچ
- نفر دوم پهلوان سید علی شاکری برنده یک عدد فرش ۱۲ متری
- نفر سوم پهلوان مهدی نظر زاده برنده بک عدد فرش ۶ متری
>>فیلم کامل کشتی های سال ۱۳۹۳<<
تصاویر کشتی با چوخه گود بنی هاشم برغمد سال ۹۳